Auriculoterapie

Ce este auriculoterapia?

Auriculoterapia este o ramura a medicinei alternative, derivate din acupunctura chinezeasca, ce are o vechime de peste 2.000 de ani, adusa in Europa la inceputul anilor ’50 de Paul Nogier, un doctor francez din Lyon. Acesta a descoperit ca in pavilionul auricular se gasesc 200 de centri nervosi corespondenti ai fiecarui organ intern – meridianele. Aceste puncte din zona pavilionului auricular pe care lucram noi astazi in lupta impotriva adictiilor, sunt putin diferite fata de cele din acupunctura din medicina traditionala chineza. Mai precis, in urma cu 2.000 de ani nu exista in China consumul de nicotina sau consumul de alcool in abundenta, consumul de zahar rafinat sau problemele cu greutatea. Atunci medicul francez Paul Nogier s-a concentrat pe punctele care corespund adictiilor noastre, ale europenilor. Auriculoterapia este un domeniu foarte complex care poate rezolva majoritatea problemelor organelor interne dar si renuntarea la vicii.

PRINCIPIILE auriculoterapiei

O potențială aplicare a auriculoterapiei în neurologie privește tratamentul adjuvant al epilepsiei , deoarece pacienții cu epilepsie nu au întotdeauna rezultate bune cu terapia farmaceutică, posibilitatea unui tratament adjuvant cu auriculoterapie este interesantă.

De asemenea, s-a raportat că auriculoterapia este utilă pentru tratarea tulburărilor de somn, în special în cazurile de insomnie.  A fost publicată o revizuire a literaturii despre auriculoterapie pentru insomnie. Acești pacienți sunt expuși riscului de a deveni psihologic sau fizic dependenți de medicamente hipnotice.
Auriculoterapia ar putea oferi un beneficiu adițional împreună cu terapia cognitiv-comportamentală pentru tratarea insomniei cronice, acesta din urmă fiind un tratament care este considerat de primă linie de către Institutele Naționale de Sănătate din S.U.A.

Acupunctura auriculară a ajuns pentru prima dată în atenția medicală modernă pentru eficacitatea acesteia în tratamentul durerii, în special durerea sciatică. De atunci a fost aplicată clinic la pacienții cu multe afecțiuni dureroase. De exemplu, există dovezi că auriculoterapia poate fi eficientă în tratamentul migrenei și că selecția punctelor țintă auriculare contează.

PRINCIPII

Un protocol de auriculoterapie cunoscut sub denumirea de “Acupunctură de câmp de luptă” a fost găsit prin studii clinice pentru a fi utile pentru tratarea pacienților într-o varietate de situații dureroase.  O tehnică cunoscută sub denumirea de acupresiune a punctului auricular, a fost aplicată cu o acceptare ridicată la pacienții cu dureri cronice de spate scăzute; acest lucru este de remarcat, de asemenea, prin faptul că ilustrează modul în care tehnicile de nedepunere pot fi de ajutor.

O ședință de auriculoterapie durează
30 minute

Call Now Button