Acupunctură

CE ESTE ACUPUNCTURA?

Acupunctura este o specialitate medicala ce aparține domeniului vast al medicinei tradiționale chineze. Aceasta arta de diagnosticare, prevenire și tratament al bolilor are o vechime de peste 5.000 de ani. țara de origine este China, unde ea poate fi considerata ca o emblema medicala. Ulterior s-a extins și in țările din vecinatate:Japonia, Coreea ,India, Vietnam, precum și alte țări asiatice.
Deși veche de mii de ani în îndepartatul orient, practica acupuncturii este destul de nouă la noi astazi. Se încearcă prin acest tip de terapie să se trateze sau macăr să se amelioreze o mulțime de boli.
Conform teoriei Medicinei Traditionale Chineze, viața și sănătatea sunt menținute de o “energie” numită “Qi”,orice dezechilibru sau perturbare a acestei energii Qi ducând la boală. Acupunctura are rolul de a debloca și regulariza circulația acestei energii, restabilind astfel echilibrul energetic.

PRINCIPIILE ACUPUNCTURII

Întreaga gandire chineză s-a construit în jurul a 2 principii fundamentale:

 1. principiul energetic: totul este energie=QI-toate fenomenele și manifestările din univers sunt forme de energie și toate pornesc de la o energie de bază , fundamentală;
 2.  principiul dualitații / principiul YIN-YANG: toate fenomenele manifeste din univers sunt date de energii opuse, complementare și relative:Yin-Yang
  Potrivit medicinei tradiționale chineze, corpul omenesc este străbătut de energia vitală Qi printr-o serie de meridiane energetice. Meridianele principale pe care se găsesc înșirate 361 puncte reprezintă proiecția externă a unei rețele energetice interne complexe conexata la stațiile centrale reprezentate de cele 5 organe și 6 viscere. Fiecare dintre ele exprima nu atat un organ anatomic, cât o funcție, care este in mod preferențial, dar nu obligator, legată de organul respectiv.

MERIDIANE ȘI PUNCTE DE ACUPUNCTURĂ

Corpul are 12 meridiane energetice principale, câte unul pentru fiecare organ – plamân, inimă, rinichi, splina-pancreas și ficat –, si unul pentru fiecare viscer – intestin subțire, intestin gros, stomac, vezică biliară și vezică urinară .
La nivelul pielii, de-a lungul meridianelor, se află punctele de acupunctură.Acupunctura tradițională chineză a identificat 361 de acupuncte, dar mai exista și alte tipuri de puncte(extrameridian, Ashi).
Qi-ul circula așadar prin aceste canale energetice și alimentează cu energie organele și țesuturile.Orice perturbare în acest flux ,duce la slăbirea zonelor, țesuturilor sau organelor pe care aceste meridiane le guvernează și astfel poate aparea boala.

CONSULTAȚIA

În cadrul consultației inițiale, pe langă întrebările clasice legate de boala dumneavoastră,se vor adauga și:

 • inspecția feței, ochilor, pielii
 • inspectarea limbii pacientului,
 • depistarea anumitor puncte dureroase specifice
 • chestionarea în ceea ce privește stilul de viață,a preferințelor alimentare
 • calitatea somnului
 • palparea pulsurilor energetice

În urma tuturor acestor date, medicul stabilește un diagnostic energetic și vă va indica metoda de tratament potrivită și individualizată pentru corectarea dezechilibrului energetic.

TRATAMENTUL

Se poate realiza prin acupunctura clasică: folosește ace foarte subțiri, fabricate din aur, argint, cupru sau otel inoxidabil,care se introduc in piele foarte puțin, aproximativ 2-3 mm. Diametrul și lungimea variază.

AVANTAJELE ACUPUNCTURII

 1. Tratează afecțiuni care răspund insuficient la tratamentul medical clasic.
 2. Nu are toxicitate sau efecte secundare, cum au aproape toate medicamentele clasice.
 3. Este în general o metodă rapidă de vindecare.
 4. Făcută corect, o cură de acupunctură poate ameliora sau vindeca simultan mai multe boli.
 5. Se adresează și femeilor gravide (se evită anumite puncte)
 6. Foarte utilă în profilaxia bolilor. Medicina tradițională chineza consideră că boala se manifestă mai întâi la nivel energetic, de unde se propagă apoi la nivel funcțional, pentru ca în final să apară modificarile organice. Prin intermediul acupuncturii, boala poate fi diagnosticată și tratată când se află încă în stadiul energetic si astfel nu va progresa către stadiul organic.
 7. Acupunctura poate fi o soluție atât pentru cei ce nu vor să se îmbolnavească, cât și pentru cei ce suferă deja de o boală și nu vor sa-și mai distrugă ficatul inghițind medicamente nenumarate.

CONTRAINDICAȚII

 • afecțiunea nu face parte din
 • indicațiile acupuncturii;
 • după efort intens sau prelungit;
 • dupa hemoragii importante;
 • tulburări de coagulare;
 • în bolile maligne se folosește ca adjuvan

O ședință de acupunctură durează
1 oră si 30 minute

Call Now Button